TOP 13 Lagu Motivasi Yang Membakar Semangat!

Muzik memainkan peranan yang penting juga sebenarnya bagi membakar semangat dan menaikkan lagi motivasi diri. Jadi,mesti pandai pilih lagu motivasi yang positif yang membuatkan kita jadi lebih bersemangat dan pandang ke depan.Sampai terus rasa, “ni tak boleh jadi ni.. aku kena buat!aku kena berubah! Aku boleh buat buat!!” atau apa saje yang buat kita rasa “terbuka mata.. terbuka minda” rasa cergas.. rasa nak menjerit… nak jadi orang baru… cenggitu..

 

contohnya, tengah cari mood nak study, tengah Work Out dekat gym, tengah berjogging or cycling,tengah paksa diri buat sesuatu yang kita malas, bangun dari kegagalan,putus cinta ataupun tengah mengantuk bawa kereta or bila2 masa yang kita rasa kita perlukan sesuatu untuk boost spirit kita (selain membaca alquran dan berzikir)

lagu motivasi ni boleh jadikan kita rasa bersemangat dan meghargai apa yang kita ada disebabkan muzik dia atau pun lirik lagu dia..

ok, Antara koleksi lagu yang saya rasa boleh menaikkan semangat dan buat bulu roma tegak… ni hah.. my top 13 list.(pilihan peribadi)

1.Maher Zain – Insha Allah | Insya Allah |ماهر زين – إن شاء الله

Suka lirik dan muzik dia.Lirik dia sangat deep… apa juga keputusan yang kita nak buat,turn to Allah.Jangan putus asa dengan kehidupan kita,ingat.. Allah sayang kita.Allah sentiasa ada untuk kita,Mintalah,mengadulah.. rayu pada Allah..

“Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
O Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one who can show me the way
Show me the way”

2. 300 violin orchestra jorge quintero

lagu ni memang famous sangat dimainkan untuk tournament atau football game.. pendek kata untuk orang2 sport.Saya suka muzik dia yang buat bulu roma meremang..

3. R. Kelly – I Believe I Can Fly

“See I was on the verge of breaking down
Sometimes silence can seem so loud
There are miracles in life I must achieve
But first I know it starts inside of me, ho oh

If I can see it hoo, then I can be it
If I just believe it, there’s nothing to it”

4. Gemuruh Faizal Tahir

“Bila bertalu rentak di kalbu
Hasrat yang tersirat semakin ku buru
Bila bergema laungan gempita
Harapan bernyala nadiku berganda

Gemuruh jiwa semangat membara
Dari puncak ingin ke angkasa
Berkalungkan bintang berkelipan
Menyerlah jauh dari yang biasa”

5. Ella – Standing in the eyes of the World

lagu ni kalau dengar memang rasa berkobar2… lagu motivasi suoaya kita tak putus asa dan terus berusaha..

“Harapan yang pernah terkulai layu
Kembali segar mekar bawah bayanganmu
Setiap manusia ingin berjaya
Namun tak semua miliki tuah
Engkau menghampirinya
Kesempatan telah pun tiba…

Kini “Standing In The Eyes Of The World”
Hanyalah selangkah dari nyata
Keazaman membara dijiwa
Menanti saat bebas merdeka
Tiba masa kau melangkah gagah
Bersemangat ke arah matlamat sedaya upaya
Engkau terunggul
Wajar “Standing In The Eyes Of The World”

6. Mentera Semerah Padi – M.Nasir

“Di mana bumi ku pijak
Di situ langit ku junjung
Alang-alang menyeluk pekasam
Biar sampai ke pangkal lengan”

7. Mariah Carey – Hero

“And then a hero comes along,
With the strength to carry on.
And you cast your fears aside,
And you know you can survive.
So, when you feel like hope is gone,
Just Look inside you and be strong.
And you’ll finally see the truth,
That a hero lies in you…”

8. Westlife – I Have A Dream

tak salah berimpian,impian lah yang menjadikan kita bersungguh dalam hidup dan menjadikan hidup lebih bermakna dan bertujuan.

“I have a dream, a fantasy
To help me through reality
And my destination makes it worth the while
Pushing through the darkness still another mile”

9. Westlife – You Raise Me Up

“You raise me up, so I can stand on mountains;
You raise me up, to walk on stormy seas;
I am strong, when I am on your shoulders;
You raise me up… To more than I can be.”

10. Bon Jovi – It’s My Life

“Better stand tall when they’re calling you out
Don’t bend, don’t break, baby, don’t back down”

11. I Will Survive- Gloria Gaynor


lagu ni untuk kawan2 yang tengah putus cinta… ditinggalkan kekasih! hoi… bangun! we will survive!takyah nak nangis2.. takyah sedih2.. besar hikmahnya tu.. Allah nak bagi yang lebih baik..ok.. life goes on!! (i managed to forget him lepas kentalkn hati dengar lagu ni berulang2)

12. Christina Aguilera – Fighter

lagu ni pun sama.. menjadi inspirasi untuk kawan2 yang mencari dan mengumpul kekuatan .. jangan mengalah! hidup perlu diteruskan.. kita boleh dapat yang lebih baik lagi.. chaiyokk!!!

*selalu2 lah baca Al-quran dekatkan diri dengan Allah.. supaya kita terhindar dari melakukan perkara yang tak berfaedah.

 “Makes me that much stronger
Makes me work a little bit harder
Makes me that much wiser
So thanks for making me a fighter

Made me learn a little bit faster
Made my skin a little bit thicker
Makes me that much smarter
So thanks for making me a fighter”

13. Kelly Clarkson – Stronger (What Doesn’t Kill You)

lagu catchy tapi ada momentum dalam lagu ni yang buat kita bersemangat untuk teruskn hidup..

“What doesn’t kill you makes you stronger, stronger
Just me, myself and I
What doesn’t kill you makes you stronger
Stand a little taller
Doesn’t mean I’m lonely when I’m alone

Thanks to you I got a new thing started
Thanks to you I’m not the broken hearted
Thanks to you I’m finally thinking about me
You know in the end the day you left was just my beginning
In the end”

so, jom share apa lagu yang motivate korang pulak? 😉