Ibu Berpantang guna toilet cangkung? boleh ke?

hai mommies..

seriau kot rasa nak cangkung bile buang air kecik or besar ni kalau lepas bersalin betul tak? lagik2 bila memikirkan tempat yang baru kena jahit tu kan? huhuhu

hah.. utk mommies yang ada masalah dengan toilet..  seperti

situasi pertama:

berpantang rumah mak kat kampung tak ada toilet duduk

situasi ke dua:

berpantang kat rumah sendiri,  rumah 2 tingkat, tingkat bawah hanya ada toilet cangkung

boleh ke mencangkung kepas bersalin ni?

Eh!! jangan buat gila tau.Rahim tengah kembang, badan tak kuat lagi.Macam2 jadik karang.duduk cangkung nak bangun terpitam pula.Tak pun, teran2 terbuka jahitan, eh boleh ke? ataupun rahim terkeluar ( kes rahim jatuh)

Kalau anda tak kisah,boleh je bersimpuh kat tepi toilet cangkung tu.Saya pun tak dapat imagine sebab ini pengalaman dari kawan yang bersimpuh di tepi toilet cangkung kt kampung.

so,seeloknya,saya cadangkan cari toilet aid ni.. ataupun orang duk panggey kerusi toilet, bangku toilet, kerusi tandas.. macam2 ada..

ni contoh gambar

 

malaysia-commode-wheelchair-wheels-kerusi-tandas-ada-roda-rehabsupply-1504-08-rehabsupply@1

Malaysia_foldable_commode_chair_toilet_aid_kerusitoiletmacam kes saya , saya berpantang kat rumah sendiri.. terpaksa duduk bawah sebab takkan nak turun naik tangga kan?nak dijadikan cerita toilet kat bawah ni, toilet cangkung lah pulak..  once dah decide nak pantang sendiri, saya pun pergilah carik toilet duduk yang foldable ni(boleh lipat dan simpan ) . Saya beli yang  gambar no 3 , sebab nak pakai sekejap jer.

boleh ke beli sebarangan je? meh saya share panduan nak beli kerusi toilet ni, yang penting kena pastikan selamat!

  • jangan beli yang beroda ( yang beroda ni khas untuk orang tua atau orang yang tak mampu ke tandas sebab yang tak ada roda ni, kita akan letak dekat toilet, betul2 kat lubang toilet tu.kalau ada roda bergerak-geraklah pulak,bahaya.

 

  • pastikan pembuatan toilet tu dari besi yang kukuh.. maknanya kerusi ni agak berat sikit. kalau ringan sangat pun bahaya,takut bergerak masa kita nak duduk or bangun dari kerusi.

Kalau yang bukan untuk ibu2 berpantang, kerusi jenis no 1 tu sangat recommended.Macam kes pesakit tak boleh gerak ke toilet dan masih berupaya untuk gunakan toilet duduk, so kita dudukkan saja dekat kerusi tu.kerusi jenis no 1 tu ada mangkuk tandas sekali,jadi kita boleh lapik dengan plastik dulu bekas tu memudahkan urusan mencuci.

kat mana nak dapatkan kerusi toilet ni?

dekat farmasi ada, tapi tak semua farmasi so kena rajin bertanya.Saya beli dekat farmasi Allcare Bangi dekat dengan ani sup utara deret ariani tu, harga dalam rm110 tak silap.Kalau yang jenis no 2 tu mahal sikitlah sebab ada tempat sandar.anda boleh juga cari di kedai yang jual alatan sokongan atau bantuan hospital macam katil pesakit, kerusi roda .. semua tu.Kat Bangi, kalau tak silap saya ada 3 tempat yang saya pernah jumpa banyak sikit koleksi kerusi toilet ni.Satu kat deret bangi kopitiam dan satu lagi dekat belakang pusat rawatan azzahrah tu.Satu lagi dekat farmasi dekat dengan tabung haji Bangi area warta tu.

oh well, dah dapat kerusi yang selesa pula, jangan lupa prevent dari sembelit masa berpantang tau. Aduh, seriau rasa nak teran masa buang air besar kan? Alhamdulillah saya membuang dengan lancar sekali, nak tahu rahsia? meh saya bantu, klik sini

 

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *