Kawanku , idola bisnesku

Kami berkawan sejak sekolah rendah.. naik bas sama.. jadi pengawas sama2.. lepas upsr kami bertemu kembali di sek menengah yang sama.. jodoh kami masih panjang bila kami daftar di U yang sama cuma berlainan course.. nak dijadikan cerita.. tarikh kahwin pun nak dekat.. bulan yang sama.. december

She’s one of my idole.Sue Anne Amrull ni tokey tupperware .. stokis tupperware dekat bandar botanic klang.. tepi GM klang tu la..

A determined person.. bila dia set target.. dia akan pastikan dia achieve.. mula dari target sales.. kereta.. trip.. and lastly dia nak ada kedai tupperware sendiri and ………….
She made it.

Antara tips dia yang saya ingat.. buat apa yang kita suka.. kalau paksa diri dengan benda kita tak suka.. susah nak berjaya.
Sentiasa challenge diri sendiri bila company bagi apa2 offer.. grab.. try challenge urself sampai berjaya dapat.

Insha Allah.. di mana ada kemahuan di situ ada jalan.. sentiasalah berusaha untuk dikelilingi dengan mereka yang positif dan berjaya.. aura positif tu penting untuk bantu kita istiqamah dalam perjuangan.

I will follow u.. doakan aku tau sueanne

5 Tips Mudah Diet Untuk Kurus

tips

Ok, selain dari senaman, apa yang membantu kita untuk mencapai berat yang ideal adalah penjagaan dari segi pemakanan.Tak guna kalau jogging tiap hari tapi makan tak jaga, kalau boleh dua-dua aktiviti ni kena seiring.So, tips mudah yang saya nak share ni insha Allah membantu untuk lebih pantas berat turun dan lemah jahat syuh2 away! apa lagi? moh baca dan apply ok  🙂

  • Kurangkan atau kalau boleh elakkan gula, garam, minyak, makanan bersodium tinggi, processed food (daging burger,nugget,fried fries dll), fast food (mcd, kfc dll)
  • Makan sumber-sumber semulajadi. Seperti ayam, ikan, buah-buahan dan sayur-sayuran.
  • Makan kerap tetapi dalam portion yang sedikit. Kurangkan pengambilan karbo. Make sure nasi kurang segenggam. Lebihkan sayur-sayuran.kalau rasa nak mengunyah, kekacang adalah sumber lemak yang baik. (cukup sekadar 10 hingga 12 biji)
  • Perlu tahu pengertian/maksud DIET yang sebenar. Kerana ada sesetengah persepsi beranggapan bahawa diet itu perlu berlapar. TIDAK!
  • Lupakan terus air bergas/berkarbonat. Banyakkan minum air kosong atau green tea.

Motivasi dan nasihat:

  1. Paling penting, 80% kurus adalah dari penjagaan makanan, 20% senaman akan mmbantu mmpercepatkan proses kurus. Maknanya andai kita bersenam setiap hari pun tapi pemakanan harian tidak dijaga/dikawal sememangnya agak susah sedikit.
  2. Rajinkan diri untuk membaca info-info berkenaan kesihatan dan diet yang betul. Kalau rasa nak mengalah, cepat-cepat baca kisah kejayaan orang yang boleh lakukan. (jika mereka boleh, takkan kita tak boleh kan).
  3. Rajin bertanya. Kalau tak faham, boleh bertanya atau boleh juga membaca di ruangan soal-jawab di website/facebook kevinzahri dan satu lagi website yg bagus iaitu SusuSejat.
  4. Jangan terlalu memaksa badan untuk cepat kurus. Ini akan menyebabkan badan cepat berasa bosan dan stress. Apabila stress, proses penurunan berat akan terganggu.
  5. Kena ingat, kita gemuk bertahun-tahun takkan nak kurus dalam masa seminggu. Sabar.
  6. Untuk kekal bersemangat, banyakkan membaca kisah kejayaan orang yang telah berjaya.

Paling penting, Jangan berfikiran negatif … “Everybody have their own struggles” !!

Selamat maju jaya, keep it up! dont give up

TOP 13 Lagu Motivasi Yang Membakar Semangat!

Muzik memainkan peranan yang penting juga sebenarnya bagi membakar semangat dan menaikkan lagi motivasi diri. Jadi,mesti pandai pilih lagu motivasi yang positif yang membuatkan kita jadi lebih bersemangat dan pandang ke depan.Sampai terus rasa, “ni tak boleh jadi ni.. aku kena buat!aku kena berubah! Aku boleh buat buat!!” atau apa saje yang buat kita rasa “terbuka mata.. terbuka minda” rasa cergas.. rasa nak menjerit… nak jadi orang baru… cenggitu..

 

contohnya, tengah cari mood nak study, tengah Work Out dekat gym, tengah berjogging or cycling,tengah paksa diri buat sesuatu yang kita malas, bangun dari kegagalan,putus cinta ataupun tengah mengantuk bawa kereta or bila2 masa yang kita rasa kita perlukan sesuatu untuk boost spirit kita (selain membaca alquran dan berzikir)

lagu motivasi ni boleh jadikan kita rasa bersemangat dan meghargai apa yang kita ada disebabkan muzik dia atau pun lirik lagu dia..

ok, Antara koleksi lagu yang saya rasa boleh menaikkan semangat dan buat bulu roma tegak… ni hah.. my top 13 list.(pilihan peribadi)

1.Maher Zain – Insha Allah | Insya Allah |ماهر زين – إن شاء الله

Suka lirik dan muzik dia.Lirik dia sangat deep… apa juga keputusan yang kita nak buat,turn to Allah.Jangan putus asa dengan kehidupan kita,ingat.. Allah sayang kita.Allah sentiasa ada untuk kita,Mintalah,mengadulah.. rayu pada Allah..

“Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
O Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one who can show me the way
Show me the way”

2. 300 violin orchestra jorge quintero

lagu ni memang famous sangat dimainkan untuk tournament atau football game.. pendek kata untuk orang2 sport.Saya suka muzik dia yang buat bulu roma meremang..

3. R. Kelly – I Believe I Can Fly

“See I was on the verge of breaking down
Sometimes silence can seem so loud
There are miracles in life I must achieve
But first I know it starts inside of me, ho oh

If I can see it hoo, then I can be it
If I just believe it, there’s nothing to it”

4. Gemuruh Faizal Tahir

“Bila bertalu rentak di kalbu
Hasrat yang tersirat semakin ku buru
Bila bergema laungan gempita
Harapan bernyala nadiku berganda

Gemuruh jiwa semangat membara
Dari puncak ingin ke angkasa
Berkalungkan bintang berkelipan
Menyerlah jauh dari yang biasa”

5. Ella – Standing in the eyes of the World

lagu ni kalau dengar memang rasa berkobar2… lagu motivasi suoaya kita tak putus asa dan terus berusaha..

“Harapan yang pernah terkulai layu
Kembali segar mekar bawah bayanganmu
Setiap manusia ingin berjaya
Namun tak semua miliki tuah
Engkau menghampirinya
Kesempatan telah pun tiba…

Kini “Standing In The Eyes Of The World”
Hanyalah selangkah dari nyata
Keazaman membara dijiwa
Menanti saat bebas merdeka
Tiba masa kau melangkah gagah
Bersemangat ke arah matlamat sedaya upaya
Engkau terunggul
Wajar “Standing In The Eyes Of The World”

6. Mentera Semerah Padi – M.Nasir

“Di mana bumi ku pijak
Di situ langit ku junjung
Alang-alang menyeluk pekasam
Biar sampai ke pangkal lengan”

7. Mariah Carey – Hero

“And then a hero comes along,
With the strength to carry on.
And you cast your fears aside,
And you know you can survive.
So, when you feel like hope is gone,
Just Look inside you and be strong.
And you’ll finally see the truth,
That a hero lies in you…”

8. Westlife – I Have A Dream

tak salah berimpian,impian lah yang menjadikan kita bersungguh dalam hidup dan menjadikan hidup lebih bermakna dan bertujuan.

“I have a dream, a fantasy
To help me through reality
And my destination makes it worth the while
Pushing through the darkness still another mile”

9. Westlife – You Raise Me Up

“You raise me up, so I can stand on mountains;
You raise me up, to walk on stormy seas;
I am strong, when I am on your shoulders;
You raise me up… To more than I can be.”

10. Bon Jovi – It’s My Life

“Better stand tall when they’re calling you out
Don’t bend, don’t break, baby, don’t back down”

11. I Will Survive- Gloria Gaynor


lagu ni untuk kawan2 yang tengah putus cinta… ditinggalkan kekasih! hoi… bangun! we will survive!takyah nak nangis2.. takyah sedih2.. besar hikmahnya tu.. Allah nak bagi yang lebih baik..ok.. life goes on!! (i managed to forget him lepas kentalkn hati dengar lagu ni berulang2)

12. Christina Aguilera – Fighter

lagu ni pun sama.. menjadi inspirasi untuk kawan2 yang mencari dan mengumpul kekuatan .. jangan mengalah! hidup perlu diteruskan.. kita boleh dapat yang lebih baik lagi.. chaiyokk!!!

*selalu2 lah baca Al-quran dekatkan diri dengan Allah.. supaya kita terhindar dari melakukan perkara yang tak berfaedah.

 “Makes me that much stronger
Makes me work a little bit harder
Makes me that much wiser
So thanks for making me a fighter

Made me learn a little bit faster
Made my skin a little bit thicker
Makes me that much smarter
So thanks for making me a fighter”

13. Kelly Clarkson – Stronger (What Doesn’t Kill You)

lagu catchy tapi ada momentum dalam lagu ni yang buat kita bersemangat untuk teruskn hidup..

“What doesn’t kill you makes you stronger, stronger
Just me, myself and I
What doesn’t kill you makes you stronger
Stand a little taller
Doesn’t mean I’m lonely when I’m alone

Thanks to you I got a new thing started
Thanks to you I’m not the broken hearted
Thanks to you I’m finally thinking about me
You know in the end the day you left was just my beginning
In the end”

so, jom share apa lagu yang motivate korang pulak? 😉