Elak sembelit teruk dan buasir yang menyakitkan waktu berpantang

Sembelit waktu berpantang? adoiii dahlah tengah sakit tempat jahitan, sembelit pulak.. kadang2 sampai ada kes berdarah2 bila nak buang air besar. Sape yg ada kes macam ni angkat tangan?? ok, turun tangan.. saya belanja video ni. tengok tau, camana adik manis ni dari fobia takmau mengandung dah lepas sembelit masa berpantang terus rasa nak mengandung lagi .. apa yang berjaya mengubah fikiran dia???

Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit from iReach HD on Vimeo.

 

meh saya nak share pengalaman saya pula selama berpantang 4 kali.
Dulu masa mengandung anak pertama, saya makan lactulose syrup.Sirap rasa air gula pekat, manis.Najis tu keluar memang dah tak ada bentuk… hahaha.. hancur macam cirit. Janji daku tak sembelit ya? ;p

macam ni rupa sirap tu, doktor yang bagi kalau dah habis boleh carik kat farmasi

Duphalac

lactulTapi, lepas anak ke dua hingga ke empat, saya guna lain pula.. bukan setakat mudahkan saya membuang,lagi best dari tu!!

persediaan saya semasa mengandung:

Pastikan toilet saya selesa.Saya akan carik toilet duduk!! bukan toilet cangkung.Kenapa toilet penting? boleh rujuk kat sini.

Selepas bersalin:

  1. Banyakkan minum air.Bagi badan kita tidak dehydrated.Jangan minum air satu tumbler skali gus.Saya minum 1 gelas dalam 2 jam sekali.kalau kerap sangat asyik ke toilet je la pulak kan. dah payah nak buka pakai stokin ;p. perut pun karang buncit je dengan air nak pakai bengkung pun tak selesa.
  2. Makan buah-buahan.Antara buah yang saya makan, oren dengan epal merah.
  3. Minum susu.saya minum susu kambing,selain membantu dalam proses turunkan bacaan jaundice anak,dia juga antara ejen nyahsembelit yg baik.
  4. Saya makan tablet kalsium-magnesium yang digelar Ostematrix keluaran shaklee.Mantap marvellous!

selain kurangkan lenguh2 pinggang dengan belakang, ostematrix ni memang bagus sangat untuk elak sembelit. nak tau sebab apa?

Magnesium dalam Ostematrix Shaklee selain daripada membantu meningkatkan serapan kalsium kedalam tulang ia juga secara tidak langsung membantu otot usus kita untuk bergerak semasa aktiviti pembuangan najis.Magnesium juga bersifat menarik air, penambahan air di dalam kolon boleh menyebabkan najis jadi lebih lembut dan mudah untuk dikeluarkan. sebabtu kita perlu minum banyak air bagi memudahkan proses nyah najis ni berlaku :p
 ok, nilah rupa tablet ostematrix shaklee
oste-matrix
oste

Bagi ibu yang sedang berpantang selain daripada membantu mengatasi masalah sembelit, Ostematrix Shaklee juga berperanan untuk:

  • membantu ibu-ibu mendapatkan rehat yang berkualiti
  • sebagai sumber kalsium tambahan
  • mengelakkan gigi rosak dan sakit tulang
  • melegakan otot dan saraf ibu
  • membantu menambah susu badan

Lepas dah try sekali si ostematrix ni, memang saya jatuh cinta terus! pengguna tegar sampai anak ke 4 tau!Sangat2 recommended dan rugi sangat kalau tak try! sebotol baru rm61 boleh tahan sebulan penggunaannya.

 

call/sms/whatsapp cikyah@0173377038

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *