Bila Cikyah berimpian..

Impian..
Dulu masa kecik .. saya tak ada impian atau cita2.. bila besar nak jadi apa? Saya suka ikut2 orang.. kejap nak jadi cikgu.. lepastu doktor..
Sampaila saya kerja ni.. bukan dari cita2 sebenar saya..
Sejak join shakeli.. mentor Lyna Noh selalu minta kami berangan.. pasang impian apa yang kita nak.. apa yang kita target akan jadi dalam masa 10 tahun akan datang..
Betul.. kita cuma rancang.. tapi Allah adalah sebaik2 pengatur dan perancang.At least.. bila kita dah pastikan apa yang kita nak, akan lebih mudah untuk fokus dan capai kemahuan kita seiring dengan doa pada Allah.
Tapi,kali ni saya bukan nak share pasal impian saya.saya nak sharing tentang impian 2 orang kesayangan saya,of course si dia pemilik belahan jiwaku dan bondaku yang sentiasa daku kasihi dan sayangi.

Sejak awal perkahwinan banyak pengorbanan yang husband saya dah buat untuk perkahwinan kami sampai dia sanggup hold dulu cita2 dan impian dia. Dia sanggup jual kereta kesayangan dia masa saya berhenti kerja awal 2008 dulu.kereta pertama yang dia beli sendiri dengan hasil berdikit2 sewaktu muda.kini bila ahli keluarga kecil kami berkembang.. terpaksalah pula mencari kereta yang lebih luas dan selesa.nak beli kereta impian dia tak mampu lagi.. jadi sekali lagi dia terpaksa mengalah dan berkorban.. duit simpanan terpaksa digunakan untuk beli apa yang mampu ikut keadaan kami waktu tu.saya perasan setiap kali kereta idaman melintas.. tak kelip mata en husband mengerling.. sesekali terdengar juga keluhan.. ” bilalah boleh dapat kereta yang abah nak tu kan bu?”..
Husband.. perjalanan kita sentiasa seiring.. insha Allah.. impianmu adalah impianku jua.. dengan izin Allah dan usaha kita bersama.. daku doakan agar pada hari lahir ke 40 mu akan terlaksana impian yang telah lama kau pendam..
Selain menabung dari duit gaji.. tabung si oren dan si hijau.. saya sedang struggle untuk dapatkan insentif car reward dari shakeli.. apa yang shakeli tawarkan bukan sebiji kereta.. tetapi wang bulanan untuk bayaran kereta kita.semua ikut point yang kita kumpul.. so kita boleh pilih apa juga jenis kereta yang kita mahu…insha Allah.
I have another 3 years.. doakan saya ya kawan2. Misi untuk merealisasikan impian en husband saya.

Insan kedua kesayangan saya adalah bonda saya sendiri. Emak memang suka berjalan dan melancong.masa mak muda2 mak tak berpeluang sebab abah saya bukan kaki jalan.hidup kami dulu alhamdulillah.. tak senang dan tak susah.. sebab saya tahu masih ada yang susah dari keluarga kami. Cuma mak dan abah tak ada duit lebih untuk entertainment dan travel. Mak terpaksa pendamkan hasrat dan minat mak untuk melancong semata untuk bantu abah besarkan kami 6 beradik.
Tapi sekarang mak dah mula berjalan ke luar negara cuma masih belum sampai ke negara impian mak.mak teringin nak ke ausie.. new zealand.. istanbul tapi belum kesampaian.insha Allah mak.. mak doakan anak mak murah rezeki dan tak putus asa dalam legacy shakeli ni ye mak.
Salah satu cara saya nak bantu realisasikan impian mak.. ialah dengan berkerja keras dalam shakeli untuk melayakkan diri ke international trip shakeli.. bukan calang2.. tahun depan legacy shakeli akan ke jepun.. sebelum ni itali dan US.. boleh bawa family siap dapat duit poket untuk berbelanja..
Aamiin.. doakan saya ye kawan2.Semoga saya terus kuat berusaha demi mereka yang tersayang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *