Bila Cikyah berimpian..

Impian..
Dulu masa kecik .. saya tak ada impian atau cita2.. bila besar nak jadi apa? Saya suka ikut2 orang.. kejap nak jadi cikgu.. lepastu doktor..
Sampaila saya kerja ni.. bukan dari cita2 sebenar saya..
Sejak join shakeli.. mentor Lyna Noh selalu minta kami berangan.. pasang impian apa yang kita nak.. apa yang kita target akan jadi dalam masa 10 tahun akan datang..
Betul.. kita cuma rancang.. tapi Allah adalah sebaik2 pengatur dan perancang.At least.. bila kita dah pastikan apa yang kita nak, akan lebih mudah untuk fokus dan capai kemahuan kita seiring dengan doa pada Allah.
Tapi,kali ni saya bukan nak share pasal impian saya.saya nak sharing tentang impian 2 orang kesayangan saya,of course si dia pemilik belahan jiwaku dan bondaku yang sentiasa daku kasihi dan sayangi.

Sejak awal perkahwinan banyak pengorbanan yang husband saya dah buat untuk perkahwinan kami sampai dia sanggup hold dulu cita2 dan impian dia. Dia sanggup jual kereta kesayangan dia masa saya berhenti kerja awal 2008 dulu.kereta pertama yang dia beli sendiri dengan hasil berdikit2 sewaktu muda.kini bila ahli keluarga kecil kami berkembang.. terpaksalah pula mencari kereta yang lebih luas dan selesa.nak beli kereta impian dia tak mampu lagi.. jadi sekali lagi dia terpaksa mengalah dan berkorban.. duit simpanan terpaksa digunakan untuk beli apa yang mampu ikut keadaan kami waktu tu.saya perasan setiap kali kereta idaman melintas.. tak kelip mata en husband mengerling.. sesekali terdengar juga keluhan.. ” bilalah boleh dapat kereta yang abah nak tu kan bu?”..
Husband.. perjalanan kita sentiasa seiring.. insha Allah.. impianmu adalah impianku jua.. dengan izin Allah dan usaha kita bersama.. daku doakan agar pada hari lahir ke 40 mu akan terlaksana impian yang telah lama kau pendam..
Selain menabung dari duit gaji.. tabung si oren dan si hijau.. saya sedang struggle untuk dapatkan insentif car reward dari shakeli.. apa yang shakeli tawarkan bukan sebiji kereta.. tetapi wang bulanan untuk bayaran kereta kita.semua ikut point yang kita kumpul.. so kita boleh pilih apa juga jenis kereta yang kita mahu…insha Allah.
I have another 3 years.. doakan saya ya kawan2. Misi untuk merealisasikan impian en husband saya.

Insan kedua kesayangan saya adalah bonda saya sendiri. Emak memang suka berjalan dan melancong.masa mak muda2 mak tak berpeluang sebab abah saya bukan kaki jalan.hidup kami dulu alhamdulillah.. tak senang dan tak susah.. sebab saya tahu masih ada yang susah dari keluarga kami. Cuma mak dan abah tak ada duit lebih untuk entertainment dan travel. Mak terpaksa pendamkan hasrat dan minat mak untuk melancong semata untuk bantu abah besarkan kami 6 beradik.
Tapi sekarang mak dah mula berjalan ke luar negara cuma masih belum sampai ke negara impian mak.mak teringin nak ke ausie.. new zealand.. istanbul tapi belum kesampaian.insha Allah mak.. mak doakan anak mak murah rezeki dan tak putus asa dalam legacy shakeli ni ye mak.
Salah satu cara saya nak bantu realisasikan impian mak.. ialah dengan berkerja keras dalam shakeli untuk melayakkan diri ke international trip shakeli.. bukan calang2.. tahun depan legacy shakeli akan ke jepun.. sebelum ni itali dan US.. boleh bawa family siap dapat duit poket untuk berbelanja..
Aamiin.. doakan saya ye kawan2.Semoga saya terus kuat berusaha demi mereka yang tersayang.

Saya guna ubat kutu dan pencuci rumah yang bebas kimia, anda bagaimana?

Zaman sekarang ni dah terlalu banyak barang2 chemical yang berbahaya di persekitaran kita. Udara yang kita hidu dah tercemar dengan asap2 kilang, karbon monoksida dari asap kereta.. hujan pun dah rasa tak selamat.. dulu masa kecik selalu mandi manda dalam hujan sambil tolong mak cuci longkang rumah tapi sekarang dah risau dengan status hujan berasid.

Makanan yang kita makan pun banyak
dah yang tak asli dan genetically modified. Ada yang disuntik supaya cepat matang dan masak dari usia sebenar.contoh buah2an kita import dari thailand,baca tak kes viral durian yang kena rendam dengan air kuning tu? Huhuhu.. seram.. ayam dan udang kena suntik.. ikan pun diletakkan ubat supaya tahan lama dan nampak segar.telur ayam yang dibuat dari bahan2 kimia..
Belum lagi kira bahan mandian yang ada sls.. yang boleh beri kesan buruk pada jangka masa panjang serta ubat-ubatan yang penuh steroid..

Tapi, sejak kebelakangan ni dah ramai yang celik dengan kesihatan diri.Banyak dah pusat bekam,akupunktur dan banyak lagi pusat perubatan alternatif dibuka dan dikunjungi.lebih selamat barangkali.

Selamat? Sejauh mana anda serius dengan keselamatan persekitaran anda demi menjamin kesihatan berpanjangan?

Saya yakin dengan shakeli.. shakeli selamat digunakan tanpa barangan kimia yang berbahaya dan telah menjalani beribu kajian di makmal.

Nak tahu satu cerita tak? Satu hari sedang saya mencuci bilik air.. melintas cik lipan yang agak panjang dan besar.. saya curahkan basic h.. TAK MATI. saya dah gelabah .. terus capai pencuci pinggan mangkuk .. serta merta mati cik lipan tu..

Kesimpulannya??
Tidak ada unsur bahan kimia yang boleh menyebabkan cik lipan tu mati bila dicurah basic h,steady macam tak ada apa2.tapi picit je gl* terus mati. Hah.. bayangkan selama ni bahan tu la kita buat cuci pinggan mangkuk yang kita pakai selama ni.. aduuhhh
Sejak tu saya terus detoxkan rumah saya dengan barangan shakeli.. pencuci baju.. dishwash..

pencuci lantai saya dulu pakai aja*.. kadang2 bila terkena tangan pedih rasa.. sesiapa yang kulit sensitif mesti merah2 dan pijar rasa.
Tapi sekarang tak lagi bila saya dah bertukar pada rangkaian get clean shakeli.

satu lagi ubat kutu… tau tak ubat kutu bahaya untuk preggy mom? Boleh baca dkt sini,perkongsian dr zubaidi. http://drzubaidi.com/blog/merawat-kutu-di-kepala-anak/
saya dan anak2 pun pernah adamasalah kutu ni.Nak tau apa yang saya pakai..? Hah.. semestinya yang selamat dan bebas chemical.. meh pm sembang2.

testimoni diri sendiri minum esp shaklee

Saya jatuh cinta dengan minuman soya ni sejak kali pertama saya bancuh dan rasa.
Teringat masa pertama kali beli.. kenapa mahal harga dia ya? Rupanya sangat berbaloi sebab banyak manfaat saya dapat. Dulu saya ni kerap kena pedih ulu hati sebab lambat makan.. sampai muntah2 dan sakit migrain dibuatnya.. alhamdulillah esp ni buat tahap asid dalam perut saya jadi neutral.
Satu lagi .. kulit jadi cantik.. rasa moist.. rasa fluffy.. eh macam roti pula.. parut2 pun senang hilang sebab esp ni berfungsi untuk menghasilkan sel baru dalam badan kita.. jadi dia akan gantikan sel2 kulit mati dengan sel baru membuatkan kulit kita nampak remaja .. anjal.. dan glowing.
Lagi best pasal esp ni dia bantu kita rasa kenyang lebih lama.. bila tak makan karbo.. kita boleh ganti dengan rantaian protin.. insha Allah even tengah pregnant dan menyusu badan pun kita masih bertenaga untuk berpuasa.
Alhamdulillah.. dah masuk 4 tahun saya berpuasa dengan esp sepanjang tempoh kehamilan dan penyusuan bayi saya.. bertenaga dan segar je rasa..

Esp no boleh je kalau nak bancuh dengan apa2 minuman.. kalau nak resipi menarik esp ni.. nanti pm je saya ok.. boleh try smoothie mango lassi . But saya sendiri snagat sukakan yang asli dan original.. lagi sedap n nyummeh rasa..
jom kita bancuh 1 round dulu sebelum tido.. ??

Cabaran dan pengalaman dengan customer saat berbisnes shaklee

Sat lagi nak COD vitamin untuk mommy lepas berpantang.. cerita pasal cod ni.. teringat pula masa awal2 pengalaman COD barang… ketaq lutut eh.. takut taktau nak cakap apa kalau cust banyak tanye.. hahaha

Saya jenis suka cod ke premis customer atau tempat2 umum yang mudah untuk berurusan contoh stesen minyak.. kedai makan ke.. ikut customer nak jumpa kat mana dan senang untuk dua2 pihak berjumpa.. tak berapa gemar kalau customer nak datang ke rumah.

Saya pernah sampai ke rumah customer orang kaya2 di kawasan bangi golf resort.. wow terpukau tengok design rumah dia.. besar cantik.. customer yang humble.. siap jamu saya minum dan minta saya ceritakan lebih detail pasal setiap produk yang saya bawa tu. Allah… dari beli omega.. terus upsale minta vivix.. alhamdulillah..

Bila jumpa face to face lagi mudah sebenarnya nak convince orang,kan?masa tu customer ni nak cari penyelesaian untk anak dia yang selalu semput dan selsema.. saya cadangkan omega dan nutriferon.. sampai sana.. sembang punya sembang.. rupanya husband ada darah tinggi dan kencing manis.. saya pun jadilah penglipurlara kat situ bercerita tentang botol maroon si vivix..

Sejak tu.. puan z antara customer tegar saya yang consume vivix..

Ada juga pengalaman bertukar jualan. Saya masih ingat saya beli sampul pos dari puan Azian..kami berjumpa di petronas yang hampir dengan rumah saya kemudian bila dia dapat tahu saya sid shakeli.. terus dia nak order set basic menyusu.. murah rezeki masa tu.. alhamdulillah..

Kalau nak cerita semua.. panjang lebar pula nanti.. tapi itulah antara pengalaman yang mengajar saya erti keyakinan bila berdepan dengan customer..

Tq to my sifu Lyna Noh yang x pernah putus asa dan sabar memberi tunjuk ajar .

Sat lagi nak COD vitamin untuk mommy lepas berpantang.. cerita pasal cod ni.. teringat pula masa awal2 pengalaman COD barang… ketaq lutut eh.. takut taktau nak cakap apa kalau cust banyak tanye.. hahaha

Saya jenis suka cod ke premis customer atau tempat2 umum yang mudah untuk berurusan contoh stesen minyak.. kedai makan ke.. ikut customer nak jumpa kat mana dan senang untuk dua2 pihak berjumpa.. tak berapa gemar kalau customer nak datang ke rumah.

Saya pernah sampai ke rumah customer orang kaya2 di kawasan bangi golf resort.. wow terpukau tengok design rumah dia.. besar cantik.. customer yang humble.. siap jamu saya minum dan minta saya ceritakan lebih detail pasal setiap produk yang saya bawa tu. Allah… dari beli omega.. terus upsale minta vivix.. alhamdulillah..

Bila jumpa face to face lagi mudah sebenarnya nak convince orang,kan?masa tu customer ni nak cari penyelesaian untk anak dia yang selalu semput dan selsema.. saya cadangkan omega dan nutriferon.. sampai sana.. sembang punya sembang.. rupanya husband ada darah tinggi dan kencing manis.. saya pun jadilah penglipurlara kat situ bercerita tentang botol maroon si vivix..

Sejak tu.. puan z antara customer tegar saya yang consume vivix..

Ada juga pengalaman bertukar jualan. Saya masih ingat saya beli sampul pos dari puan Azian..kami berjumpa di petronas yang hampir dengan rumah saya kemudian bila dia dapat tahu saya sid shakeli.. terus dia nak order set basic menyusu.. murah rezeki masa tu.. alhamdulillah..

Kalau nak cerita semua.. panjang lebar pula nanti.. tapi itulah antara pengalaman yang mengajar saya erti keyakinan bila berdepan dengan customer..

Tq to my sifu Lyna Noh yang x pernah putus asa dan sabar memberi tunjuk ajar .

Jepun 2018!Berangan biar sampai ke bulan

Jepun..
Yes itu destinasi pertama saya nak pergi selain ke Mekah al mukarramah..

Kenapa jepun?
Sebab saya tertarik dengan budaya dan panorama yang cantik kat sana..
selama ni dok tengok movie dengan google je gambar2 musim bunga.. musim luruh.. salji.. perghh.. best!mesti seronok kalau dapat melancong waktu musim bunga kan?
Ada macam2 kat sana dan banyak tempat menarik,tempat tinggalan sejarah.. tokyo disneyland.. masjid kobe,gunung fuji..
selain tokyo.. kyoto dan osaka pun ada banyak tempat unik dan menarik.. silap haribulan kena buat trip ulang2 ke sana..

Saya dah target paling lewat saya akan ke sana december 2018 sempena ulang tahun perkahwinan saya yang ke 12.Jadi bajet mesti lebih kan untuk 6 orang semuanya. Sekarang saya dah start survey bagaimana nak backpakers ke sana dan bagaimana nak merantau sambil berjimat.

Alhamdulillah selain simpanan sendiri, memang sayadah asingkan 30% dari bonus shaklee saya ke dalam tabung ekspedisi jepun saya ni..
Ok.. 2018 ..tunggu kami ya.. panjang umur.. murah rezeki.. insha Allah.. pasti sampai.