5 Tips Mudah Diet Untuk Kurus

tips

Ok, selain dari senaman, apa yang membantu kita untuk mencapai berat yang ideal adalah penjagaan dari segi pemakanan.Tak guna kalau jogging tiap hari tapi makan tak jaga, kalau boleh dua-dua aktiviti ni kena seiring.So, tips mudah yang saya nak share ni insha Allah membantu untuk lebih pantas berat turun dan lemah jahat syuh2 away! apa lagi? moh baca dan apply ok¬† ūüôā

 • Kurangkan atau kalau boleh elakkan¬†gula,¬†garam,¬†minyak,¬†makanan bersodium tinggi,¬†processed food (daging burger,nugget,fried fries dll),¬†fast food (mcd, kfc dll)
 • Makan sumber-sumber semulajadi. Seperti ayam, ikan, buah-buahan dan sayur-sayuran.
 • Makan kerap tetapi dalam portion yang sedikit. Kurangkan pengambilan karbo. Make sure nasi kurang segenggam. Lebihkan sayur-sayuran.kalau rasa nak mengunyah, kekacang adalah sumber lemak yang baik. (cukup sekadar 10 hingga 12 biji)
 • Perlu tahu pengertian/maksud DIET yang sebenar. Kerana ada sesetengah persepsi beranggapan bahawa diet itu perlu berlapar. TIDAK!
 • Lupakan terus air bergas/berkarbonat. Banyakkan minum air kosong atau green tea.

Motivasi dan nasihat:

 1. Paling penting, 80% kurus adalah dari penjagaan makanan, 20% senaman akan mmbantu mmpercepatkan proses kurus. Maknanya andai kita bersenam setiap hari pun tapi pemakanan harian tidak dijaga/dikawal sememangnya agak susah sedikit.
 2. Rajinkan diri untuk membaca info-info berkenaan kesihatan dan diet yang betul. Kalau rasa nak mengalah, cepat-cepat baca kisah kejayaan orang yang boleh lakukan. (jika mereka boleh, takkan kita tak boleh kan).
 3. Rajin bertanya. Kalau tak faham, boleh bertanya atau boleh juga membaca di ruangan soal-jawab di website/facebook kevinzahri dan satu lagi website yg bagus iaitu SusuSejat.
 4. Jangan terlalu memaksa badan untuk cepat kurus. Ini akan menyebabkan badan cepat berasa bosan dan stress. Apabila stress, proses penurunan berat akan terganggu.
 5. Kena ingat, kita gemuk bertahun-tahun takkan nak kurus dalam masa seminggu. Sabar.
 6. Untuk kekal bersemangat, banyakkan membaca kisah kejayaan orang yang telah berjaya.

Paling penting, Jangan berfikiran negatif ‚Ķ ‚ÄúEverybody have their own struggles‚ÄĚ !!

Selamat maju jaya, keep it up! dont give up

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *